Enerji Geri Dönüşüm
ÖTL, Enerji elde etmek için özellikle Çimento Fabrikalarında kullanılan kömüre oranla, daha düşük oranda sülfür içermesi ve aynı enerji değeri elde etmesi bakımından alternatif bir yakıt olarak kabul edilmektedir.
Bu özellikleri nedeniyle bugün alternatif enerji kaynakları kullanan işletmelerde toplam yakıt içinde % 40 oranında kullanılmaktadır.
Kullanım alanları şöyle özetlenebilir:
- Elektrik üretim tesisleri: ÖTL, kömüre göre bakıldığında alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
- Elektrik üretim santrallarında kömürün yanında ek yakıt olarak kullanılırken kullanılabilmesi için herhangi bir ek modifikasyon gerekmemektedir.
- Çimento Fabrikaları: Bütün ya da parçalanmış ÖTL ek yakıt olarak Çimento Fabrikalarında kullanılabilmektedir.
Bu kullanımla lastiğin içinde yer alan her tür malzeme üretim sırasında değerlendirilebilmektedir.ÖTL yanarken belli bir enerji üretirken, ayni zamanda lastiğin içinde yer alan, silica ve çelik tel, doğal kaynaklardan sağlanan cam kumu ve demir oksid’in yerini alarak ikincil bir hammadde olarak değer ifade etmektedir. Alternatif olarak ÖTL’nin Çimento Sektöründe değerlendirilmesi ÖTL’nin malzeme geri dönüşümü anlamında %25 gibi bir oranı ifade eder. Avrupada bugün 250-300 civarında Çimento Fabrikası toplam ÖTL üretiminin %25’leri oranındaki lastiği yakıt olarak kullanmaktadır.
.
ÖTL YAKMA VE “DOĞAL GERİDÖNÜŞÜM ETKİSİ”
- ÖTL lerin %20’si lateksdir.
- Lateks, Plyisoprene (C5H8) dir ve 88 Carbon atomundan oluşur.
- 1 Ton ÖTL yakılması sonucunda doğaya 647 kilo karbondioksit salınımı olur.
Comments are closed.