Malzeme Geri Kazanım (Piroliz)
PİROLİZ (YÜKSEK ISIDA GERİ KAZANIM)
ÖTL’lerin malzeme olarak geri kazanımında önemli bir diğer yöntem olan “PİROLİZ-PYROLYSIS” kimyasal bir işlemdir. Bu yöntem diğer geri kazanım yöntemlerine göre tesis kurulumu olarak daha pahalı ve daha zahmetli ve yüksek enerji maliyetlidir. Ancak sürekli üretim yapılabilir uygun bir tesis kurulabildiği takdirde geri kazanım tekniği ve ekonomisi itibariyle en verimli yöntemdir. Bu yöntemle, ÖTL içindeki “gazlar”, “yağlar”, “çelik tel” ve “is karası” ayrıştırılmakta ve ekonomik değeri çok yüksek maddeler elde edilmektedir. Bu yöntemle elde edilen yüksek kalorifik değeri olan yağ’lar, olduğu gibi kullanılmakla beraber bir rafinaj işlemi sonrasında mazot ve benzeri akaryakıt olarak da kullanılabilmektedir.
Piroliz yönteminin diğer çıktısı olan gazlar ise yanıcı olma özelliği nedeniyle istenirse kendi tesisinin enerji ihtiyacını karşılamada istenirse gaz olarak kullanım sağlanarak alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Diğer ürün olan “is/karbon karası” ise kauçuk bazlı bir çok ürün için hammadde olarak kullanılabilmektedir.
Bu yöntemin en zorlayıcı yanı belirttiğimiz üzere yukarıda sayılan ürünleri elde etmek için kurulan tesislerde kullanılan enerjinin çok yüksek miktarda olmasıdır, ancak bazı tesislerin kendi enerjilerini üretebilmesi de mümkün olabilmektedir.
Bu teknolojide, işlemin yapıldığı reaktörün her işlem sonrasında soğutulması, boşaltılması ve yeniden doldurulması gerekeceği için zaman ve enerji kaybı çok yüksektir. Son birkaç yıl içinde Kore, Rusya, Ukrayna gibi ülkeler “continuous-sürekli” bir üretim sistemi bulduklarını ve enerji maliyetlerini çok aşağılara çektiklerini iddia ediyor iseler de henüz sağlıklı bir uygulaması yoktur.
Comments are closed.